Πολλοί πελάτες αναρωτιούνται συνεχώς γιατί η ιστοσελίδα μου (παλιά ή καινούρια) δεν εμφανίζεται σωστά στο tablet ή στο smartphone μου όπως στον υπολογιστή μου, ενώ βλέπω άλλες ιστοσελίδες και εμφανίζονται σωστά όπου και αν τις ανοίξω; Η απάντηση είναι απλή και έχει να κάνει με το ότι η ιστοσελίδα σας δεν είναι Responsive. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που σε κοιτούν αμήχανα και σου απαντούν: “θέλω και εγώ να βάλω Responsive στην δική μου ιστοσελίδα…”

Ο όρος “Responsive WebSite” έχει πλέον καθιερωθεί στο χώρο του web design, αλλά τι ακριβώς είναι ένα Responsive Website; “Responsive” είναι αυτό “που ανταποκρίνεται” και έτσι πρόκειται για μία ιστοσελίδα σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται σε κάθε οθόνη και σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης όπως Internet Explorer, Mozilla, Chrome, Opera, Safari παρουσιάζοντας πάντα μία ομοιόμορφη εικόνα ανεξαρτήτου συσκευής και του προγράμματος που χρησιμοποιούμε κάθε φορά.

Παλαιότερα (που δεν υπήρχε η γνώση τέτοιας τεχνολογίας) αλλά ακόμα και σήμερα οι προγραμματιστές των ιστοσελίδων μπορεί να επιλέξουν τη μέθοδο της κατασκευής ολόκληρης διαφορετικής έκδοσης της υπάρχουσας ιστοσελίδας αποκλειστικά για όλες τις mobile συσκευές και τα tablets. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι λάθος, απλά ανεβάζει το τελικό κόστος της κατασκευής κατά πολύ περισσότερο από την λύση του να κατασκευάσουμε εξαρχής την ιστοσελίδα μας Responsive.

Η ραγδαία αλλαγή στη χρήση όλων αυτών των νέων συσκευών, είναι αυτή που επιβάλλει τη δημιουργία Responsive ιστοσελίδων. Πλέον τα smartphones και τα tablets έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και οι χρήστες όλο και περισσότερο έχουν την τάση να τα προτιμούν έναντι των σταθερών υπολογιστών ή ακόμα και των laptop λόγο της αμεσότητας στην χρήση τους. Βλέπουμε λοιπόν ότι το Responsive Web Design δεν είναι απλώς μία «μόδα» που ήρθε για να φύγει, είναι μία δυνατή απάντηση σε μία ανάγκη που δημιουργήθηκε από τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και που θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο δημιουργούνται mobile συσκευές που επιτρέπουν πρόσβαση στο Internet.

Οι ευκαιρίες που έρχονται μαζί με τη δημιουργία μιας responsive ιστοσελίδας είναι πολλές!

Κάποιες από αυτές είναι:

  • Ευκαιρία να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό σας προσφέροντας στους επισκέπτες σας μία ιστοσελίδα φιλική προς κινητές συσκευές και παρουσιάζοντας μία εταιρεία απολύτως προσαρμοσμένη στην εποχή και τις απαιτήσεις των πελατών της.
  • Αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας και ευκαιρία να προσεγγίσετε το σύνολο των χρηστών του Internet από όπου κι αν προέρχονται.
  • Καλύτερο branding.

To Responsive Web Design χρησιμοποιείται σήμερα από τα μεγαλύτερα, αλλά και από πολλά μικρότερα brands, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις πιθανές αγορές. Είναι μια ευκαιρία που, όπως κάθε τι καινούργιο, αν εκμεταλλευτεί σωστά έχει να δώσει πολλά οφέλη!

Η δική σας ιστοσελίδα είναι Responsive;